Umetnostnozgodovinska ekskurzija v Pariz, Reims in Versailles

Z dijaki naše gimnazije smo se v času med 6. 2. in 11. 2. 2024 odpravili na ekskurzijo v Francijo.

Na poti smo si najprej ogledali veličastno poznogotsko katedralo Notre-Dame v Reimsu in se nato v Parizu ustavili na lokaciji prve naselbine Galcev IIle de la Cité, na kateri je cerkev Notre-Dame, ki jo trenutno prenavljajo zaradi požara pred leti. Po Latinski četrti smo se sprehodili mimo Sorbone, ene najslavnejših svetovnih univerz, do Panteona, poslednjega počivališča velikanov francoske umetnosti, znanosti in politike. Na poti proti našemu metroju smo se ustavili še za ogled sodobnega objekta Arabskega inštituta.

Naslednji dan je bil namenjen ogledu Slavoloka zmage, Elizejskih poljan, trga Concorde in Tuillerijskih vrtov, muzeja Oranžerija, z znamenitimi Monetovimi Lokvanji, ter muzeja Orsay (Museé d´Orsay), ki hrani najpomembnejšo zbirko francoske umetnosti 19. stoletja. Dan smo sklenili z zunanjim ogledom znanega zabavišča Moulin Rouge ter cerkve Sacre Coeur in večerjo v pariškem slogu na slovitem Montmartru.

V petek smo se takoj zjutraj odpravili do nepremagljive ikone Pariza, Eiffelovega stolpa, se izognili tradicionalni gneči in se povzpeli do 2. etaže. Prvi muzej, ki smo si ga ogledali v nadaljevanju, Rodinov muzej, nam je razkril velika dela tega kiparja, med njimi znameniti kip Poljub. Muzej, ki smo mu v okviru ekskurzije namenili največ časa, je bil seveda Louvre, v katerem smo preživeli velik del popoldneva do večera. Mona Lisa, Splav Meduze, Miloška Venera, Samotraška Nike, Hamurabijev zakonik … so  umetnine, ki tvorijo jedro maturitetnega programa in temeljni kamen splošne izobrazbe; videli smo jih na lastne oči.

Zadnji pariški dan smo namenili ogledu Opere Bastille, četrti Marais, renesančnega trga Place des Vosges, tipičnih velikih pariških objektov z notranjimi atriji in muzeja Pompidou, kjer smo si še vzeli čas za samostojno pohajkovanje v njegovi živahni bližini.

Na poti domov smo si ogledali še znameniti dvor Versailles, sinonim vladarskega blišča, ki je bil zgrajen po naročilu Ludvika XIV.

Ekskurzija je del OIV ter pouka pri predmetih likovne smeri, predmeta umetnostna zgodovina na maturi ter francoščine.

Dijake 1. B, 1. C, 1 .U, 2. A, 2. B, 2. U, 3. A, 3. B, 3. U, 4. A, 4. B in 4. Š smo spremljale in vodile učiteljice likovnega aktiva Aleksandra Dolenec Gojević, Janja Hren in mag. Nataša Tajnik Stupar ter spremljevalci Gabrijela Fidler, Uroš Jurgec in Joži Volk. Potovali smo z akademsko potovalno agencijo AL Ars Longa, d. o. o.

Foto galerija