srssersssdgimvssmicdsd

OtrocispostajeZoom-001
_DSC0154m
Oalek-uenciprikemiji5
3
GV-060
thumbnail_IMG_2126
120221028_111937
Evropska_deklika_MAT_olimpijada
Obinskiprvakivodbojki
Inventura2022-016
umetnikiveer2U-117
Huda_luknja_IP_GEO_31
Umetnikiveer3U-063
Start_UP_na_prostem
Maturantska_ekskurzija_panija
Kiparjenje_glina
20221214_105223
ola_v_naravi_1_
Diamantni_maturant_Rok_TB_pri_Pahorju
kiparstvovlesu3U-027
IMG_20220223_110448
Bruselj-irimosolidarnost3
olazaupane-omizja
previous arrow
next arrow

  • Domov
  • Novice
  • Projekt STEM v okviru Erasmus+ na Gimnaziji Velenje

Projekt STEM v okviru Erasmus+ na Gimnaziji Velenje

Pretekli teden smo na Gimnaziji Velenje gostili 28 dijakov ter 12 profesorjev iz Italije, Madžarske, Portugalske, Turčije in Danske. Šlo je za zadnjo v vrsti srečanj partnerskih šol v projektu STEM, v katerem so se dijaki spoznavali ne samo s čisto energijo, temveč stkali pristne prijateljske odnose, ob tem pa izvedeli tudi, kako se s šolskimi in vsakodnevnimi obveznostmi spoprijemajo njihovi vrstniki iz Evrope.

V projektu STEM smo se doslej srečali na Portugalskem, kjer smo se ukvarjali z vodno energijo, v Turčiji z geotermalno energijo, na Madžarskem smo proučevali biomaso, v Italiji sončno energijo, na Danskem vetrno energijo, v Sloveniji pa smo se ukvarjali s fotovoltaiko.

Tuje dijake in profesorje smo pričakali v nedeljo, 24. 3. Dijaki so se nastanili pri družinah svojih slovenskih vrstnikov in po utečenem protokolu so mladi v ponedeljek dopoldan po uvodnih taktih šolskega ansambla in trobilnega kvarteta Glasbene šole FKK pripravili predstavitev svojih šol, krajev in držav. Sledilo je zabavno odkrivanje Velenja s pomočjo spletne aplikacije, nato pa so se dijaki pripravili za delo na MIC-u, kjer so v torek opravili vrsto eksperimentov in opazovanj, povezanih s fotovoltaiko. Profesorji so si v tem času ogledali premogovniški muzej. V sredo smo obiskali vrhunsko slovensko podjetje Bisol, ki izdeluje sončne celice, in si ogledali proizvodni proces. Zatem smo se podali na raziskovanje podzemnega sveta Jame Pekel. Četrtek je po protokolu kulturni dan, tako da smo dijake in profesorje peljali v Ljubljano – najprej v Hišo eksperimentov, nato pa na voden ogled Ljubljane.  V petek so dijaki dopoldne pripravili predstavitve rezultatov svojega dela, zvečer pa smo povabili vse udeležence v programu STEM skupaj s starši gostitelji na svečano podelitev certifikatov in večerjo, plesalci iz Kolede pa so nam najprej zaplesali venček slovenskih ljudskih plesov, na koncu pa so vse prisotne naučili plesati polko.

Spoznavanje mladih iz različnih držav na osnovi skupnih programov je pomembno iz več plati, predvsem tudi zato, da ob takšnih projektih padajo predsodki in mladi spoznavajo kulturno in jezikovno raznolikost Evrope, katere del smo tudi sami.

mag. Alenka Gortan

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660