Rastem s knjigo

Dijaki prvih letnikov smo v spremstvu profesorjev slovenščine obiskali Knjižnico Velenje, kjer smo se podrobneje spoznali s tamkajšnjim protokolom, začasnimi in stalnimi zbirkami, razstavami ter nekaterimi novostmi, med katere spada tudi specializirana knjižna polica z zvočnimi knjigami, knjigami v znakovnem jeziku, knjigami v Braillovi pisavi, tistimi s poenostavljeno vsebino in s knjigami, namenjenimi slabovidnim in osebam z disleksijo.

Po ogledu zbirke prvih beril nas je po domoznanskem oddelku popeljal gospod David Vidmar Čeru, ki nam je predstavil pomen oddelka in področje, ki ga domoznanstvo pokriva oziroma obsega. S sošolci so nas pritegnili predvsem velikoformatni faksimile in papirnate »osebne izkaznice« knjig, oziroma predhodnik današnjega Cobissa, ki smo si jih ogledali skupaj z lesenim predalnikom distinktivnega rustikalnega videza, v katerem so shranjene.

Seznanili smo se še s šaljivo spisanim literarnim delom sodobnega slovenskega avtorja Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice, ki je v letu 2022 prejelo priznanje zlata hruška za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo, in nam je bilo ob koncu obiska knjižnice tudi podarjeno.

Jedrt Poles, 1. U

IMG_8808_a