Obisk arhitekturnega bienala v Benetkah

V soboto, 7. 10. 2023, smo se z dijaki umetniške gimnazije (likovna in glasbena smer) ter dijaki splošnih oddelkov odpravili v Benetke na ogled 18. arhitekturnega bienala. Tokrat ga kurira arhitektka Lesley Lokko, odvija pa se pod naslovom Laboratorij prihodnosti (The laboratory of the future).

Arhitekturni bienale je prireditev z mednarodnim značajem. Letošnje vsebine se vežejo na aktualne teme odnosa do varovanja okolja, pravic ranljivih skupin, neprecenljivega pomena javnega prostora ter alternative arhitekturnega načrtovanja in gradnje. Po ogledu bienala na dveh glavnih prizoriščih smo si ogledali še osrednjo znamenitost mesta Trg sv. Marka s cerkvijo sv. Marka in Doževo palačo.

Sklepni del ekskurzije predstavlja kreativni izziv: umetniška reciklaža vstopnice na bienale, s čimer sledimo prizadevanjem snovalcev bienala k zmanjševanju ogljičnega odtisa in ozaveščanju o pomenu trajnostnih praks. Skrb za varstvo okolja je tudi del letnega načrta naše šole.

Dijake smo spremljale Aleksandra Dolenec Gojević, univ. dipl. inž. arh., Janja Hren, prof., in mag. Nataša Tajnik Stupar.

DSC_0068 1