srssersssdgimvssmicdsd

Tekmovanja iz fizike in astronomije v letu 2015/16 – izjemen uspeh Nejca Zajca

Dijakom 1. letnikov je namenjeno šolsko tekmovanje fizikalni kenguru, na katerem se udeleženci spopadejo z 20 vprašanji izbirnega tipa, ki zahtevajo predvsem razumevanje in iznajdljivost pri reševanju fizikalnih vprašanj.

 

Najbolj se je izkazal Tadej Glinšek (1. A), za njim pa so se razvrstili Matic Ževart (1. A), Tine Praprotnik (1. Š), Tjaša Srotič (1. U), Urban Vižintin (1. B), Adnan Halilović (1. A), Manca Šincek (1. B), Janez Dolinšek (1. B), Jernej Jakop in Primož Mihelak (oba 1. A), ki so vsi prejemniki bronastega priznanja.
Dijaki višjih letnikov se pomerijo na regijskem tekmovanju v treh tekmovalnih skupinah. Najtežja je III. skupina, ki zajema celotno srednješolsko fiziko in iz najboljših dijakov v tej skupini se tvori tudi olimpijska ekipa. Regijsko tekmovanje je letos potekalo na ŠC Lava v Celju, naši dijaki pa so tekmovali samo v I. in II. skupini. Med dobitnike bronastih priznanj so se uvrstili v I. skupini Tina Šafarič (2. A) in v II. skupini Nejc Zajc (2. A), Luka Jevšenak (2. C) in Domen Hojkar (3. A). Nejc Zajc je dosegel v svoji skupini prepričljivo zmago in se uvrstil na državno tekmovanje.
Državno tekmovanje iz fizike je potekalo 9. 4. 2016 na Srednji šoli Srečka Kosovela v Sežani. Ker je Nejc Zajc dijak 2. letnika in je II. skupina po temah namenjena predvsem dijakom tretjih letnikov, je bilo potrebno veliko snovi predelati v naprej na dodatnih popoldanskih urah. Vložen trud in seveda velika iznajdljivost ter zanesljivost so na koncu Nejcu prinesli drugo mesto in doseženih 38 od 40 možnih točk na državnem tekmovanju. Nejc je prejel zlato priznanje in 1. nagrado organizatorja tekmovanja, to je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). S tem je še nadgradil lanski uspeh v I. skupini, ko je bil tretji. Nejc bo tako v naslednjih dveh letih tekmoval v III. skupini z možnostjo, da si pribori olimpijsko vozovnico.
Letos je dijak Luka Jevšenak izdelal raziskovalno nalogo s področja fizika in astronomija z naslovom Mikrogravitacija kometov. Na regijskem srečanju Mladih raziskovalcev za razvoj Šaleške doline je naloga navdušila recenzenta in komisijo, ki je nalogo nagradila s srebrnim priznanjem. Naloga je uvrščena tudi na državno srečanje Mladih raziskovalcev in upamo na uvrstitev med šest najboljših nalog, ki so nato predstavljene maja na srečanju v Murski Soboti.
Decembra je potekalo šolsko, januarja pa še državno tekmovanje iz astronomije. Vsi srednješolci tekmujejo v enotni skupini. Po nekaj letih brez naše udeležbe sta se z uvrstitvijo na državno tekmovanje izkazala Luka Jevšenak in Domen Hojkar. Za svoje znanje sta prejela srebrni priznanji, drugo leto pa sta odločena dosežek še izboljšati.
Peter Jevšenak

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660