srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Kolumna: COVID-19 – kaj odnaša, a kljub temu prinaša?

Kolumna: COVID-19 – kaj odnaša, a kljub temu prinaša?

Letos spomladi nas je korenito prestrašil neznani »wuhanski« virus. Ta ni vplival le na naše zdravje, ampak je dejansko ohromil vsak del našega življenja. Nekaterim ljudem se je v času pandemije življenje obrnilo na glavo, nekateri posamezniki pa so, kot tudi mnoge druge pojave, znali to ohromljeno stanje, kot še mnoga tako imenovana »katastrofalna« stanja, izkoristiti v svoje dobro. Ali so poročanja medijev o slabši kakovosti življenja med »lockdownom« res verodostojna?

Če se lotim odgovora na zastavljeno retorično vprašanje, bi si lahko v retoričnem slogu nazaj odgovorila – odvisno za koga. Če gledamo po starostnih skupinah, so zagotovo največ izgubili mladostniki, katere najbolj muči njihova nezadovoljena potreba po socializaciji, sama pa bi raje izpostavila potrebo po svobodi, ki je ena izmed temeljnih človekovih potreb, ki je omenjena tudi v osnovni Maslowovi piramidi potreb. Skoraj najbolj je državljane prizadela omejitev gibanje, pa ne le med občinami in regijami, tudi znotraj njihovega domačega kraja, saj jim je še vedno preprečeno zbiranje, tudi v manjših skupinah. Posledično je s tem povezana kratena pravica do izobrazbe, ki se zdaj izvaja od doma, vendar žal ne prinaša enake kakovosti in pravičnosti, kot pa bi jo v fizični izvedbi, pri kateri bi imel profesor boljši nadzor nad dijaki in njihovim realnim znanjem. Kot zadnjo negativno plat te pandemije pa bi rada izpostavila porast psiholoških motenj med splošno populacijo, ki so pričakovana posledica samoizolacije in najostrejših ukrepov, kateri predvidevajo njeno dosledno izvajanje. Ker pa vsi ljudje ostajamo znotraj med svojimi štirimi stenami, je porastel tudi indeks pojavljanja družinskega nasilja. Ti negativni pojavi se seveda vrtijo v začaranem krogu, iz katerega še zaenkrat ne vidimo rešitve.

Toda ali vsi ljudje vidijo epidemijo novega coronavirusa v tako slabi luči? Če se poglobim, lahko opazim, da nam je zaprtje prineslo tudi kakšen pozitivni utrinek, do katerega smo bili prej prikrajšani – zdaj imamo doma, še posebej v času počitnic prostega časa na pretek, le izkoristiti ga moramo znati. Pandemija bi nam lahko služila kot odlično orodje, ki bi nas pripravilo na prihodnost, v kateri bomo morali z dobrinami, še posebej s časom, ki ga nobena denarna vrednost ne more kupiti, zelo racionalno ravnati. Pomagala bi nam tudi pri razvijanju naših potencialov, ki bi se lahko na naši poklicni poti ali kakorkoli izkazali za zelo uporabne. Če pa še nazadnje pogledam z ekonomske plati, se mi izriše jasna slika, ki prikazuje, da so si lahko poslovneži tako imenovane slabosti epidemije izkoristili v svoje dobro. Če vzamem za primer kakšnega »jasnovidca«, ki bi lahko videl potencial ZOOMovih delnic in jih na začetku izbruha novega koronavirusa in šolanja na daljavo, in jih kupil, bi si lahko zelo povrnil vneseni znesek, saj je vrednost ZOOMovih vrednostih papirjev strmoglavo rastla. Vendar to ni edini način, kako izkoristiti pandemijo v svoje dobro, saj je bilo verjetno zelo malo takšnih »vizionarjev«, ki bi lahko predvideli potencial v delnicah konferenčnih orodij. Če sem bila med prvim valom pozorna na spletne oglase, so, kot po navadi, reklamirali tisto, kar bo zagotovilo naše potrebe – v tem primeru so se osredotočili na naše skoraj fiziološke potrebe ali potrebe po »varnosti«.

Verjetno se spominjate, kako so splet preplavili raznovrstni oglasi, ki so prodajali zaščitno opremo, vendar s tem ne mislim klasičnih zaščitnih mask, ki so v nekaterih situacijah zaradi zaščite skupnosti potrebne. Prodajala so se namreč medicinsko nepriznana zaščitna sredstva, ki so imela le dobro reklamo, ne pa uporabne vrednosti. To je bila tudi dobra vaba za naivneže, ki so vsaki zapisani besedi sveto verjeli. Posledično nam tako epidemija pomaga pri krepitvi lastnega razmišljanja, saj nas sili, da razmigamo svoje nevrone in v poplavi informacij najdemo tiste prave – verodostojne. Le upanja ne smemo izgubiti.  

Ključne besede: virus, epidemija, pandemija, dom, zaslužek, socializacija, razmišljanje

Anastazija Gračner, 2. C

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660