srssersssdgimvssmicdsd

Evropska_deklika_MAT_olimpijada
Inventura2022-016
umetnikiveer2U-117
Umetnikiveer3U-063
Start_UP_na_prostem
Maturantska_ekskurzija_panija
Kiparjenje_glina
ola_v_naravi_1_
Diamantni_maturant_Rok_TB_pri_Pahorju
IMG_20220223_110448
Obinskiprvakivodbojki
OtrocispostajeZoom-001
previous arrow
next arrow

Umetnostnozgodovinska ekskurzija po spomenikih Štajerske

V petek, 18. 10. 2019, smo izvedli ekskurzijo po nekaterih krajih Štajerske, ki se ponašajo s pomembnimi umetnostnimi spomeniki. Ekskurzije so se udeležili dijaki 3. U in 4. U likovne smeri ter dijaki splošnega programa z maturitetnim predmetom umetnostna zgodovina.Najprej smo se ustavili v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah, kjer se nahaja cerkev nekdanjega spodnjega samostana Žičke kartuzije, nato pa nadaljevali pot po dolini vse do zgornjega samostana, kjer smo si ogledali ostanke kartuzije in muzejsko zbirko. Pot smo nadaljevali proti Makolam in se ustavili v baročnem dvorcu Štatenberg. Ogledali smo si arhitekturo in okolico ter sobane v prvem nadstropju glavnega krila, med katerimi po poslikavah in štukaturi najbolj izstopa slavnostna dvorana.
Naša naslednja postaja je bila Marijina cerkev na Ptujski Gori. Cerkev je bila v času našega ogleda prazna, zato smo si lahko v miru ogledali arhitekturo in vsa umetniška dela.
Na Ptujski grad smo zavili iz dveh razlogov: da si pogledamo originalna gotska kipa Barbare in Katarine ter baročne dornavske pritlikavce. Sprehodili smo se tudi po starem mestnem jedru Ptuja in se ustavili v ž. c. sv. Jurija, kjer smo si pobliže ogledali kip sv. Jurija in znameniti Ptujski oltar. Nekateri dijaki so tudi opravili UZG praktikum kot del mature iz umetnostne zgodovine.
Dijake sta spremljali in vodili Marjana Gmajner Korošec in Aleksandra Dolenec Gojević.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660