srssersssdgimvssmicdsd

16. svetovna geografska olimpijada

V Hong Kongu je od 30. julija do 6. avgusta potekala 16. svetovna geografska olimpijada. Na njej je sodelovalo 43 držav z največ štiričlanskimi ekipami dijakov in dveh mentorjev. Tekmovalcev je bilo tako 166. Letos sta Slovenijo zastopala tudi dva člana naše gimnazije: dijak Marko Brekenjačević, ki je zmagal na državnem tekmovanju iz geografije, in njegova mentorica Tanja Golob, prof. Poleg omenjenih so slovenske barve zastopali še trije dijaki in mentor iz Zavoda za šolstvo.

Po svečanem odprtju so se zvrstili štirje tekmovalni dnevi. Najprej so tekmovalci esejsko odgovarjali na vprašanja s področja svetovne geografske problematike. Nato so en dan raziskovali teren, ki so ga so morali analizirati in  izdelati zemljevid. Sledilo je še reševanje multimedijskega testa, v katerem so preverjali splošno poznavanje geografskih procesov. Med tekmovanjem je bila še predstavitev plakatov, ki so jih ekipe pripravile že doma. Povezovalna tema je bila ‘Discovering a vibrant city for our smart future’.

Kljub veliki zahtevnosti tekmovanja pa je bil še vedno čas za druženje, ustvarjanje novih prijateljstev, spoznanj …, kar daje takšnim dogodkom posebno težo in čar. Seveda smo imeli tudi priložnosti spoznati in si ogledati nekatere zanimivosti Hong Konga.

Kot ekipa smo Slovenijo dobro zastopali, saj smo se kot država vrnili z eno srebrno in eno bronasto medaljo. Bogate izkušnje, ki smo si jih pridobili, pa nam bodo v pomoč in motivacijo pri nadaljnjem delu.

Tanja Golob, prof.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660