srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Gimnazija Velenje v sodelovanju z osnovnimi šolami: Odkrijmo sledi velikanov v pesku časa in to v tujem jeziku!

Gimnazija Velenje v sodelovanju z osnovnimi šolami: Odkrijmo sledi velikanov v pesku časa in to v tujem jeziku!

Sledi v pesku časa je bila tema letošnjega natečaja Ustvarjajmo v tujem jeziku, ki smo ga učiteljice tujih jezikov na Gimnaziji Velenje že šestič pripravile za devetošolce v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje.

Mladi v današnji družbi živijo predvsem v sedanjosti. Precej jih skrbi prihodnost, preteklosti pa posvečajo precej manj svoje pozornosti, kot so ji predhodne generacije. Rojeni so v svet privilegijev in udobja, ki jih je s seboj prinesel napredek tehnologije in znanosti, zato svoboščine in izjemne dosežke, ki so bili priborjeni z velikimi žrtvami posameznikov, pogosto jemljejo za samoumevne.

Premalo se zavedamo (pa ne samo mladi), da so nauki, ki jih lahko potegnemo iz zgodovine,  zelo dragoceni, saj se človeška narava ne spreminja kaj veliko. Vsi naši vzgibi, čustva, želje ostajajo enaki, kot so bili v času faraonov – ljubezen, sovraštvo, ambicioznost, sla po moči, nečlovečnost, sebičnost, radodarnost, požrtvovalnost, dobrota … Dobro in slabo v človeški naravi ostajata in se enostavno prelivata v nove možnosti, ki jih ponuja sodobni svet. Nauki iz zgodovine pa so neprecenljivi ravno zaradi tega, ker nam lahko v prihodnosti prihranijo marsikatero napako in nas usmerjajo k boljši izbiri.

Na Gimnaziji Velenje smo pozvali mlade, naj poiščejo pomembnejšo osebo iz zgodovine, raziščejo njeno življenjsko zgodbo in/ali delo ter v obliki proze, poezije, filmčka ali stripa predstavijo, katero dragoceno lekcijo za današnji čas ali prihodnost nam ponuja. Sodelovalo je 13 avtorjev iz petih osnovnih šol. Za mlade avtorje sta najgloblje in najbolj zanimive sledi pustila Marija Terezija in Martin Luther King, pa tudi Charlie Chaplin se jih je zelo dotaknil. Na javni predstavitvi svojih izdelkov so 28. marca 2019 devetošolci v odlični nemščini ali angleščini samozavestno in zelo pestro predstavili svoj pogled na izbrane velikane iz preteklosti. Čestitamo tudi mentorjem za odlično opravljeno delo. Po predstavitvah so mladi avtorji lahko sproščeno preizkusili svojo angleščino še v delavnici s svetovno popotnico in avtorico v angleščini Janjo Kokol.

Čigave sledi v pesku časa pa so po vašem mnenju dovolj globoke in dragocene, da jih ne bi smeli pozabiti?

Nataša Makovecki

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660