srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Umetniška
  • Aktualno
  • Slavnostna beseda in glasba v čast in spomin na Frana Koruna Koželjskega ob 150. obletnici rojstva

Slavnostna beseda in glasba v čast in spomin na Frana Koruna Koželjskega ob 150. obletnici rojstva

V soboto, 24. novembra 2018, smo v okviru sobotnega glasbenega popoldneva na Velenjskem gradu pripravili prav poseben kulturni dogodek, ki smo ga poimenovali Slavnostna béseda in glasba v čast in spomin Frana Koruna Koželjskega. Na njem se je v duhu Korunovega časa (začetek 20. stoletja) prepletala glasba, beseda, pa tudi likovna umetnost.

Dijakinje umetniške gimnazije so pripravile glasbeni del programa. Nastopil je klavirski trio v sestavi Asja Šoster Farasin, Hana Žličar in Anja Vodošek (mentorici Jerneja Grebenšek in Danica Koren), pa solopevke iz razreda Gordane Hleb (Tea Zupanc, Brina Mohor in Brina Dumančić) – spremljal jih je Nikolaj Žličar, ter učenka klavirja Mia Semeja (mentorica Sanja Mlinar Marin). Predstavile so nam delček iz Korunove glasbene zapuščine, pa tudi nekaj druge glasbe iz tega časa. V glasbeni del je bil vpleten pogovor s skladateljevim vnukom Borutom Korunom, ki ga je vodila dijakinja Viktorija Razdevšek, ki je nosila meščansko nošo iz Šoštanja tega časa. V pogovoru smo izvedeli veliko zanimivih reči o življenju in delu našega domačega skladatelja. Med programom pa smo lahko na videu spremljali ustvarjanje dijaka likovne smeri umetniške gimnazije Žige Kelenca, ki je izdeloval portret Frana Koruna Koželjskega. Popoldan je potekal v prijetnem ambientu Velenjskega gradu, kjer so prav za ta dogodek sodelavci muzeja pripravili priložnostno razstavo.
Kulturni dogodek je idejno zasnovala Alenka Šalej in je potekal v povezavi s tremi ustanovami – Gimnazijo Velenje, Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega ter Muzejem Velenje.

Dogodek je del cikla, ki ga pripravljamo ob 150. obletnici rojstva Frana Koruna Koželjskega. Cikel je podprla Mestna občina Velenje.

Zapisala: Urška Šramel Vučina
Foto: Tanja Veroten, Muzej Velenje

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660