srssersssdgimvssmicdsd

Velenjski gimnazijci na izmenjavi na Madžarskem

Prejšnji teden so se štirje dijaki velenjske gimnazije udeležili izmenjave na Madžarsko v projektu STEM. Gre za zanimiv projekt, v katerem dijaki iz šestih držav skupaj raziskujejo obnovljive in čiste vire energije.  Na Portugalskem smo se ukvarjali z vodno energijo, v Turčiji z geotermalno energijo, na Madžarskem pa z energijo iz biomase.

Najprej so dijaki snov preštudirali že doma, nato so na Madžarskem v narodnostno mešanih skupinah izvajali “case study” in poskuse, na koncu pa so si ogledali še največjo madžarsko elektrarno na bio maso v Pecsu. Dijaki so med izmenjavo stanovali pri svojih vrstnikih iz Ferences Gimnazium Szentendre. Ob tem so se skozi kviz sprehodili po mestu, si ogledali Czobelovo galerijo v Szentendreju, nato še Budimpešto in Pecs. V načrtu je bil tudi obisk Blatnega jezera, vendar nam je načrte prekrižalo slabo vreme. Pa prihodnjič.

Naslednje srečanje bo v Rimu, kjer se bomo ukvarjali s sončno energijo, na Danskem v Viborgu z vetrno energijo, v Velenju pa bomo izvedli zadnje srečanje in se bomo ukvarjali s fotovoltaično energijo.

Zapisala mentorica mag. Alenka Gortan

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660