srssersssdgimvssmicdsd

Medpredmetna ekskurzija za 3. letnik, DRŽAVLJANSKA VZGOJA

Od 7. do 9. junija 2017 smo z  dijaki 3. letnika izvedli medpredmetno ekskurzijo.

  1. dan: Koroška (Avstrija)
    Iz Velenja smo se odpeljali  v Globasnico, kjer smo si ogledali zbirke arheološkega muzeja in sakralni kompleks (cerkev, kostnico, svetilnik in pokopališče), ob katerem smo ugotavljali prisotnost slovensko govorečega prebivalstva.  Nato smo si ogledali zanimiv  grad v Ostrovici, od koder je lep razgled in v katerem smo se srečali s srednjeveško zgodovino. Na Gosposvetskem polju  smo si  lahko ogledali cerkev Gospe Svete in vojvodski prestol. Sledila je vožnja do Tolmina mimo Tarvisia, Loga pod Mangartom in Bovca, v katerem smo se ustavili za krajši odmor in občutenje turističnega utripa tega kraja. V Tolminu smo  večerjali  in prenočevali v domu Soča (CŠOD). Po večerji smo organizirali večerni kulturni program, druženje
  2. dan: Italija (zamejstvo)
    Po zajtrku smo si  najprej ogledali zbirke v Tolminskem muzej, in sicer v treh ločenih skupinah. Nato smo se sprehodili po Tolminskih koritih. Po kosilu v domu Soča smo se odpeljali v Čedad z zanimivim starim mestnim jedrom in je ena od skrajnih točk naselitve slovenskega prebivalstva proti zahodu. Tukaj smo izvedli foto orientacijo.
  3. dan: Tolminsko in Cerkljansko-Idrijsko območje
    Po zajtrku in razdeljenih lunch-paketih ter pospravljeni prtljagi smo se  odpeljali v Most na Soči in Slap ob Idrijci. Ena skupina je najprej obiskala rojstno hišo Cirila Kosmača, druga pa se je sprehodila po Mostu na Soči. Po ogledih smo zamenjali lokaciji.  Pot smo nadaljevali do Idrije. Tu smo se spoznali z zgodovino mesta , gospodarskimi dejavnostmi in geografskimi značilnostmi. Tudi tukaj so dijaki v manjših skupinah iskali spominske plošče znamenitim Idrijčanom. Nato smo se  odpeljali do avtoceste in proti domu (s kratkimi postanki).

 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660