V sredo, 18. 6. 2025, so se dijaki 3. letnika, ki obiskujejo izbirni predmet kemija, skupaj z učiteljema odpravili na strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Dan smo preživeli raziskovalno, poučno in tudi zabavno.
Najprej smo obiskali oljarno Kocbek, kjer smo spoznali proces pridelave bučnega in sončničnega olja ter se seznanili s postopki hladnega in toplega stiskanja. Po ogledu je sledilo okušanje različnih vrst olj ter izdelkov iz buč, kot so čips, rolada in celo čokolada z dodatkom bučnega olja.
Pot smo nadaljevali proti Radgonskim goricam, kjer nas je sprejela enologinja in nam predstavila proces proizvodnje penin, od sekundarne fermentacije v visokotlačnih sodih in steklenicah do naprave za degožiranje, s katero odstranijo usedline. Obisk smo zaključili z ogledom vinskih kleti, kjer zori znana Radgonska penina.
Zadnji strokovni postanek je bil v Ocean Orchidu, kjer nam je tehnični direktor in solastnik predstavil geotermalno postajo in način ogrevanja rastlinjakov. Vstopili smo v prostore za gojenje orhidej, kjer smo občutili tropske pogoje, potrebne za njihovo rast, in si v tropskem vrtu ogledali številne eksotične rastline.
Popoldne smo zaključili sproščeno z nekaj prostega časa in uživanjem v Termah 3000, kjer smo si po pestrem dnevu privoščili zabavo in počitek.
Ekskurzija je bila odlična priložnost za povezovanje kemije z vsakdanjimi postopki v prehrani, enologiji in gojenju rastlin ter za spoznavanje lokalne prekmurske ponudbe. Hvala vsem sodelujočim za prijetno in poučno izkušnjo!
Nejc Poprijan