srssersssdgimvssmicdsd

OtrocispostajeZoom-001
_DSC0154m
Oalek-uenciprikemiji5
3
GV-060
thumbnail_IMG_2126
120221028_111937
Evropska_deklika_MAT_olimpijada
Obinskiprvakivodbojki
Inventura2022-016
umetnikiveer2U-117
Huda_luknja_IP_GEO_31
Umetnikiveer3U-063
Start_UP_na_prostem
Maturantska_ekskurzija_panija
Kiparjenje_glina
20221214_105223
ola_v_naravi_1_
Diamantni_maturant_Rok_TB_pri_Pahorju
kiparstvovlesu3U-027
IMG_20220223_110448
Bruselj-irimosolidarnost3
olazaupane-omizja
previous arrow
next arrow

Radijska oddaja ob dnevu reformacije

(Brala sta Ema Holešek in Jakob Brglez iz 2. A.)

V ponedeljek, 31. oktobra, praznujemo dan reformacije, ki se je kot versko, kulturno in politično gibanje začela leta 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem obdobju je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku – Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik. V tem obdobju sta nastala tudi prva slovenska slovnica Proste zimske urice po latinskokranjski slovnici Adama Bohoriča in prevod Biblije Jurija Dalmatina.

Reformacija je v slovenskem prostoru razburkala družbeno-politične in verske razmere. Uporniki s Primožem Trubarjem na čelu so rušili ustaljeno ureditev ter prinašali nov pogled na vero in jezik. Dali so nam kulturno in narodno samozavest ter orodje za spremembe in razvoj.  Dan reformacije je v Sloveniji od leta 1992 državni praznik in dela prost dan.

Povprečen Slovenec ima kar nekaj osnovnega znanja o tem, kar se je dogajalo v 16. stoletju, pozna tedanje vidne osebnosti in njihove dosežke. Res pa je, da med nami še vedno kroži vrsta napačnih razumevanj.

Ni res, da so se po Trubarjevem Abecedniku učili v šolah, saj jih takrat še ni bilo. Predvsem je bil namenjen starejšim, duhovnikom, pridigarjem in izobražencem, da so mlajše po njem učili najosnovnejših verskih resnic. Niso ga dajali v branje mlajšim, kot to počnemo danes.

Ni res, da smo imeli že v 16. stoletju šolstvo v slovenščini. V resnici je bila slovenščina dovoljena le na eni šoli, pa še tam le tako dolgo, dokler se učenci niso naučili nemščine in pozneje latinščine. Splošnega šolstva v slovenščini ni bilo še vsaj do 18. stoletja.

KAJ SE LAHKO NAUČIMO IZ TEGA OBDOBJA?

Čas slovenskega protestantizma opozarja, da je mogoče ključne premike na katerem koli področju našega življenja narediti tudi v najtežjih pogojih. Dr. Ahačič pravi, da s tem praznikom v prvi vrsti praznujemo rojstni dan slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije se je slovenski jezik iz mladeniča prelevil v odraslo osebo. To je bil čas pubertete, a hkrati čas, ko se je njegova osebnost izoblikovala v najbistvenejših potezah. Trubar je pisal knjige, za katere ni mogel vedeti, ali bodo sploh našle pot do svojih bralcev. Tudi na nas je, da težimo za cilji, ki presegajo meje naših vsakodnevnih želja in pričakovanj.

ALI DANES SVOJ JEZIK DOVOLJ CENIMO?

Slovenski jezik nas zagotovo še vedno vznemirja in navdihuje, res pa je, da smo v zadnjih letih relativnega miru in blagostanja nekoliko pozabili na pomen, ki ga je imela zavest o slovenščini v času osamosvajanja. Slovenščina je v objektivnem pogledu vsekakor na boljšem, kot je bila pred nekaj desetletji. Morda je celo v najboljšem položaju v njeni celotni zgodovini. Vprašanje pa je, kakšno vlogo igra v naših srcih, v naši zavesti. To je nujno zlo, ki ga prinese samoumevnost katere koli stvari v našem življenju.

Zavedajmo se pomena svojega jezika, spoštujmo preteklost in razmišljajmo o prihodnosti.

Besedilo povzela in pripravila Polonca Glojek

(Povzeto 25. 10. 2022 po: https://siol.net/novice/slovenija/kozma-ahacic-narediti-nekaj-v-brezupnem-polozaju-bi-moral-biti-nauk-tudi-za-danes-intervju-510600; https://www.delo.si/kultura/knjiga/trubar-dalmatin-in-drugi-iz-new-delhija/; https://www.24ur.com/novice/slovenija/z-reformacijo-v-prvi-vrsti-obelezujemo-rojstni-dan-slovenskega-knjiznega-jezika.html)

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660