srssersssdgimvssmicdsd

Dijaki in starši

Mladostniki v puberteti intenzivno iščejo svoje mesto v družbi
Zato potrebujejo urejeno in varno družinsko okolje.
Potrebujejo pa tudi starše, ki jim z vzgojo kažejo razliko med »prav« in »narobe«. Preživljajte čas s svojim mladostnikom.
Poiščite skupne družinske aktivnosti, pri katerih uživate tako vi, kakor tudi vaš mladostnik, in si vsak teden vzemite čas zanje. Poskrbite za njegovo telesno aktivnost, za počitek in za spanje.
Obroki v vaši družini naj bodo čim večkrat skupni. Določite domača opravila in dolžnosti, za katera naj mladostnik samostojno skrbi. Udeležujte se govorilnih ur in sestankov v šoli. Obiskujte šolske, športne in kulturne prireditve, na katerih sodeluje vaš otrok. Goji naj obšolske dejavnosti, ki so mu v veselje in ne v breme. Spoznajte njegove prijatelje, tako boste svojega otroka bolje razumeli. Naučite ga, naj spoštuje sebe in druge. Pomagajte mu, da sam najde svoje rešitve problemov.
Odkrije in razvije naj svoje posebne spretnosti in talente. Vaša pričakovanja in zahteve naj bodo realne. Pokažite mu, da ste ponosni na njegove uspehe,  pa naj bodo  veliki ali majhni.
Naj vaš mladostnik ve, da ga imate radi in da lahko varno spregovori z vami o svojih problemih. Z njim se pogovarjajte iskreno in direktno. Odložite delo, poglejte ga in ga poslušajte. Naučite se samo poslušati, brez prehitrih in burnih reakcij.
Bodite odprti za njegove predloge in ideje. Sodeluje naj pri družinskih odločitvah. Ne obtožujte in ne podcenjujte ga, tako vam bo lažje zaupal. Povejte mu, kadar ste vznemirjeni ali razočarani zaradi njegovega vedenja. Pohvalite ga, kadar ste zadovoljni. Z otrokom je težko govoriti o občutljivih temah kot sta spolnost in vprašanje drog, vendar mladostniki potrebujejo pravilne informacije in pogovor o tem.
TEŽAV SE VEDNO LOTITE Z MIRNIM POGOVOROM

Določite in pojasnite pravila in omejitve glede izhodov, alkohola, vedenja doma in v šoli itd. Naj mladostnik natančno ve, kaj od njega pričakujete. Pojasnite mu, da meje postavljate zato, ker ga imate radi. Določite, kakšne bodo posledice neustreznega vedenja. Bodite pri tem dosledni in vztrajni. Posledice naj bodo razumne (npr. zmanjšanje ali začasna ukinitev ugodnosti, ki jih ima). Z večjo zrelostjo vašega otroka razširite omejitve in prenesite nanj več odgovornosti. Bodite dober vzor svojemu mladostniku. Pri vzgoji in postavljanju meja poskusite najti ravnovesje med otrokovo neodvisnostjo na eni ter njegovimi odgovornostmi in obveznostmi na drugi strani. Večina mladostnikov doživlja čustvena nihanja. Nekateri pa trpijo zaradi prave depresije in tesnobe. Depresija, ki traja več kot dva tedna je lahko resna. Učinkovito zdravljenje depresije zajema sodelovanje otroka, staršev, šole in zdravnika.
Kadar se obnašanje vašega otroka nenadoma spremeni, je dobro poiskati strokovni nasvet, še zlasti, če so prisotni kateri od naslednjih znakov:
Poslabša se mu uspeh ali izostaja iz šole.
Je dalj časa brezvoljen, žalosten in napet.
Preneha reševati vsakdanje probleme in ne skrbi več za sebe kot prej.
Njegovo spanje in apetit se poslabšata.
Je razdražljiv ali celo agresiven.
Pretirano uživa alkohol ali droge.
Ima bolečine ali druge telesne težave.
Razmišlja in govori o smrti ali samomoru.
VIR: http://www.psihiater-leser.com/401.html

 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660