srssersssdgimvssmicdsd

Umetniška ekskurzija v Firence, Piso in Padovo

Med 3. in 6. marcem 2016 so se dijaki umetniških razredov likovne smeri in splošnih razredov odpravili v Firence, Piso in Padovo. Spremljali smo jih profesorji: Marjana Gmajner Korošec, mag. Željko Opačak in Aleksandra Dolenec Gojević.

Marčni veter nas je spet odpihnil proti zahodu, tudi letos smo rojstvo pomladi opazovali v mestu ponovnega rojstva umetnosti, Firencah.

Na sprehodih skozi slikovite trge in ulice smo opazovali obraz skozi stoletja nastajajoče mestne strukture in arhitekturne bisere palači Pitti in Medici Ricardi, katedralo Santa Maria del Fiore ter krstilnico z znamenito trojico bronastih vrat. Stavbe Academie, Bargella in galerije Uffizi smo spoznali tako z zunanje strani kot prek ogleda umetniških zbirk, ki jih hranijo: Davidi v interpretaciji Verrochia, Donatela in nepozabnega Michelangela so samo eni od kipov in slik, ki jih hranijo omenjene ustanove. V kompleksu samostana San Lorenzo smo si ogledali cerkev in znamenito Medičejsko kapelo z arhitekturnimi in kiparskimi mojstrovinami Michelangela Buonarottija. Zadnji dan v Firencah smo sklenili z ogledom cerkve Santa Croce z znamenitimi Giottovimi freskami in Brunelleschijeve kapele Pazzi.

Tretji dan je izzvenel v obisku Trga čudes v Pisi, krstilnice, katedrale in poševnega kampanila ter ogledu bazilike sv. Antona in spomenika Gattamelate v Padovi.

Dijaki so s svojimi predstavitvami in maturitetnimi nastopi sooblikovali program vodenja, s svojo radovednostjo, komentarji in sodelovanjem med ogledi pa ustvarili nepozabno prijetno razpoloženje. Razen manjših prilagoditev smo program športno in vsebinsko bogato izpeljali do konca. Naši dnevi so imeli res 24 ur.

  Niko nastop
 Melani nastop Hana
palaŹa Pitti Tara in Niko2
ekipa v Pisi2 Irma in Żeljko2

 

 

 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660