srssersssdgimvssmicdsd
  • Gimnazija
  • Domov
  • Novice
  • Obiskali so nas dijaki partnerske šole iz Avstrije

Obiskali so nas dijaki partnerske šole iz Avstrije

V petek, 29. 1. 2016, smo na gimnaziji Velenje ponovno gostili skupino 32 dijakov naše partnerske šole HAK HAS iz avstrijskega Deutschlandsberga. Zanje smo z dijaki pripravili zanimiv program, ki je zajemal učenje osnov slovenščine in poznavanja naše domovine. Po končanih delavnicah smo gostujoče dijake v spremstvu štirih profesorjev povabili še na naš dobrodelni koncert v kulturni dom.

5Sodelovanje Gimnazije Velenje s partnersko šolo iz Deutschlandsberga ima že nekajletno tradicijo. Vsako leto mozaiku našega sodelovanja dodamo en kamenček. Letos smo goste na predlog ravnatelja Rajmunda Valcla povabili na naš dobrodelni koncert, da bi imeli priliko spoznati in občudovati raznoliko ustvarjalnost, ki jo na naši šoli razvijamo. Vabilu so se z veseljem odzvali. Udeležba na koncertu je torej predstavljala krono našega petkovega sodelovanja, začeli pa smo seveda bolj delovno, z delavnicami. Da bi tako gostitelji kot gostje od srečanja kar največ odnesli, smo si delo zamislili tako, da je potekalo v dvojicah, torej je vsak gost iz Avstrije dobil svojega animatorja z naše gimnazije. Tak način dela je bil odlična priložnost, da je med udeleženci lahko stekel pogovor, vmes pa so se naši dijaki preizkusili tako v uporabi nemščine kakor tudi v spretnosti poučevanja tujega (našega) jezika. V drugem delu je bil pogovor usmerjen v poznavanje Slovenije, kar je dajalo prav tako priložnost za izmenjavo mnenj, izkušenj … V uvodu so trije dijaki četrtega letnika gostom v nemščini predstavili nekaj zanimivosti o Sloveniji, Velenju in utripu življenja na naši gimnaziji, sicer pa so sodelovali naši dijaki iz različnih razredov. Ob sklepu delavnice se je kratko-z dvema skladbama – predstavila še njihova glasbena skupina.
Tako nad delavnicami, kakor tudi nad koncertom, ki smo ga potem skupaj obiskali, so bili gostje zelo navdušeni. Naše druženje pa je na obeh straneh že spremljala misel, kako in kje se naslednjič srečamo.
Koordinatorica: Jožica Plešnik, prof.

Mnenja dijakov:
V petek so prišli k nam učenci iz Avstrije, ki obiskujejo ekonomsko srednjo šolo. Sem so prišli z namenom, da bi se naučili povedati, kaj po slovensko in seveda, da tudi kaj novega vidijo. Skupaj smo reševali delovne liste, seveda smo se tudi pogovarjali, večinoma v nemščini. Zdi pa se mi, da smo mi zelo veliko govorili v nemščini in se tako tudi veliko naučili. Dojeli smo tudi, da dejansko znamo dobro nemško, saj se tega ne zavedaš, dokler se ne začneš pogovarjati. S sporazumevanjem ni bilo težav, nekoliko besed sva si prevedli s slovarjem, drugače pa smo se razumeli in se nekako znašli. Večinoma smo se pogovarjali v nemščini, malo pa tudi v angleščini. Delovni listi so kar bili zahtevni, saj nimajo osnove iz slovenskega jezika. Večina vprašanj je bila povezanih s Slovenijo.
Ana Potočnik in Tjaša Strmčnik, 2. c

V petek je na gimnaziji Velenje pouk nemščine potekal malo drugače. Iz avstrijskega Deutschlandsberga so k nam prišli dijaki naše partnerske šole. Najprej smo imeli v predavalnici skupen uvod, nato pa smo se porazdelili v učilnice. Vsak od nas je dobil enega dijaka iz Avstrije, s katerim je preživel uro in pol. Skupaj smo reševali delovne liste, katerih tema je bila Slovenija, se pogovarjali, tvorili dialoge, si prevajali, se spoznavali, naučili marsikaj novega ter se obenem zelo zabavali. To je bila odlična izkušnja tako za nas kot za njih. Mislim, da smo vsi ugotovili, da se ni tako zelo težko sporazumevati v nemščini, če se le malo potrudimo. V razredu so bile tudi naše profesorice nemščine, ki so bile na voljo za kakršnakoli vprašanja in pomoč. Po delavnicah smo se ponovno vsi skupaj zbrali v predavalnici, kjer smo imeli skupen zaključek z glasbeno popestritvijo skupine Avstrijcev. Na naše povabilo so se kasneje udeležili tudi dobrodelnega koncerta v kulturnem domu. Bil jim je zelo všeč. Po mojem mnenju je takšna popestritev pouka zelo poučna, saj na zabaven način prejmeš ogromno znanja, izkušenj ter novih spoznanj.
Tara Javornik, 3. a

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660