srssersssdgimvssmicdsd

Evropska_deklika_MAT_olimpijada
Inventura2022-016
umetnikiveer2U-117
Umetnikiveer3U-063
Start_UP_na_prostem
Maturantska_ekskurzija_panija
Kiparjenje_glina
ola_v_naravi_1_
Diamantni_maturant_Rok_TB_pri_Pahorju
IMG_20220223_110448
Obinskiprvakivodbojki
OtrocispostajeZoom-001
previous arrow
next arrow

OD IDEJE DO RAZVOJA PODJETJA (predavatelj Igor Razbornik)

V petek, 6. 11. 2020, smo za dijakinje in dijake 3. letnikov gimnazije v okviru obveznih izbirnih vsebin organizirali zanimivo on-line predavanje. V uvodu je bilo predstavljeno podjetništvo kot izbira, kot volja do uveljavljanja svojih idej, do izbiranja in uresničevanja. S svojo podjetniško zgodbo je predavatelj Igor Razbornik predstavil paralelno tudi možnosti ženskega podjetništva. Od skromnih začetkov, a zanimivih idej in delavnosti ter ustvarjalnosti mu je uspelo v nekaj desetletjih ustvariti zgodbo o uspehu. Je vodja on-line akademije, vodja skupine 15 podjetij, ki kot skupina koordinirano delujejo v EU projektu Erasmus +.V svojem podjetju je osvežil absolutno večinsko moško delovno silo z zaposlovanjem žensk, ki so izboljšale klimo podjetja, spremenil se je način poslovanja, prepoznavnost podjetja. Ženske na vodilnih mestih v podjetje vnesejo drugačnega duha, način razmišljanja in povezovanja.
Poudaril je, da so ženske zaradi svojih lastnosti pogosto boljše podjetnice od moških, se pa tega lotevajo redkeje, predvsem zaradi večjega strahu pred neuspehom, večje potrebe po podpori (okolja, družine …); če se podjetništva lotijo, se ga bolj iz potrebe na določeni točki življenja, ne toliko zaradi iskanja priložnosti, za podjetništvo želijo imeti zagotovljen svoj kapital, manj so pripravljene tvegati (vzeti posojilo npr.), pogosto pa jih ustavi tudi materinstvo.
S svojim predavanjem je želel ne le opogumiti dijakinje za samozavestno ustvarjanje svoje kariere, ampak tudi dijake, da bi pri svojem kariernem razvoju in ustvarjanju podjetniških idej znali prepoznati prednosti povezovanja moškega in ženskega principa razmišljanja in delovanja.
Dijakom je predstavil tudi možnost brezplačnih delavnic v okvirju Erasmus + programov. Program Inspire us je inovativni program, namenjen ženskam (seveda tudi ostalim) – za navdihovanje, spodbujanje za začetke podjetniških poti. V samo dveh letih vsaj 90 žensk s pomočjo programa stopi na pot podjetništva.
Dijakinje in dijaki so vabljeni k sodelovanju na on-line training platformi: http://inspireus.eu  Samo registrirati se je potrebno, se udeležiti in oblikovanje podjetniških idej in njihovo uresničevanje se lahko začne. Prav neverjetno je, da so delavnice v svetu neoliberalnega kapitalizma brezplačne. Verjetno bodo kmalu plačljive. Izkoristite priložnost in se prijavite, sodelujte!
Zaključimo s citatom predavateljeve priporočene knjige Think and grow rich, ki je izšla daljnega leta 1927: »The starting point of all achievement is DESIRE … Weak desire brings weak results, just as a small fire makes small amount of heat.«  (Napoleon Hill)

Zapisala: Sandra Dostal

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660