srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • LAŽNE NOVICE NISO ALTERNATIVNA RESNICA. ALTERNATIVA RESNICI JE LAŽ!

LAŽNE NOVICE NISO ALTERNATIVNA RESNICA. ALTERNATIVA RESNICI JE LAŽ!

V ponedeljek, 19. 10. 2020, in torek, 20. 10. 2020, so se dijakinje in dijaki izbirnega predmeta sociologija  in novinarji nemškega krožka seznanjali s pomembnim delom medijske pismenosti – lažnimi novicami.

Dr. Sonja Merljak Zdovc je z zanimivo in aktualno vsebino delavnice spodbudila interes in razmišljanje o temah, ki so postale samoumevno prisotne, a preveč samoumevne. V uvodu je vzpostavila dialoško mnenjsko debato o pomembnosti zanimanja za družbeno dogajanje, vplivu medijev na družbeno realnost in pomenu aktivnega državljanstva. Rezoniran in aktiven pa je lahko državljan na pravi način le ob možnosti pridobivanja kvalitetnih, nepristranskih informacij.

Kritično in poglobljeno razmišljanje in vzpostavljanje svetovnega nazora se lahko gradi le na dobrih nepristranskih medijskih reprezentacijah. Kaj so torej lažne novice, kdo jih ustvarja in s kakšnimi nameni, kako jih prepoznavati? Vse odgovore smo dobili  v obliki teorije, obogatene s konkretnimi primeri in možnostjo razprave. Zaključili smo z igranjem igrice, ki so jo dijaki ocenili kot zanimivo, a tudi poudarjeno negativno v smislu izrazito negativnih učinkov oz. posledic lažnih novic na posameznika.

Zagotovo dober uvod v opazovanje in razmišljanje o medijski pokrajini, medijskih reprezentacijah, lažnih novicah in svetu prihodnosti. Nenazadnje tudi o tem, kako in s čim prispevamo mi sami k oblikovanju javnega medijskega prostora, saj je danes vsak lahko v vlogi novinarja. Priporočamo obisk internetne strani Časorisa. Ne bo vam žal.  Kaj je bolje – svet brez resnice ali resnica brez sveta?

Sandra Dostal, prof.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660