srssersssdgimvssmicdsd

Projekt kruh – Soržev mlin in kmetija Goršek

21. 9. 2015 smo se 2. letniki v okviru projektnega dneva odpravili na Sorževo kmetijo. V Novo Cerkev. Ogledali smo si čudovito posestvo, ki meri kar 5 ha. Voden ogled smo začeli pri Sorževi žagi. Lastnik nam je razkazal prostore, kjer sta svoje dneve preživljala žagar in mizar. Pot smo nadaljevali proti kozolcu, kjer nam je etnologinja razložila zgodovino te kmetije. Kozolec je star okoli 150 let, njegova zgradba pa izraža premožnost tedanjega lastnika.

IMG 1137Kot zanimivost bi rada omenila izvor imena Sorževa kmetija. Prvotnega lastnika so tujci klicali George, česar pa domačni niso znali izgovoriti, zato so ime prilagodili svojim izgovornim zmožnostim. In tako je nastalo ime Sorž. Pozneje smo se odpravili v mlinarjevo hišo, v kateri lahko najameš sobo za prenočišče. V spodnjem nadstropju smo si ogledali kuhinjo, nato pa smo se po strmih stopnicah povzpeli v zgornje nadstropje, kjer smo se sprehodili po prijetnih sobicah za prenočišče. Celotna hiša ima starinski pridih, v njej pa se počutiš tudi zelo domače. Ogled smo nadaljevali pri njivi, na kateri pridelujejo belo koruzo, krompir ter različne vrste žita. Na poti smo se srečali tudi z racami, ki jih imajo za odganjanje polžev. Nato smo prečkali mlin na vodi ter si nazadnje ogledali še Soržev mlin. Gospod Samec nam je razložil delovanje mlina, ki ga še danes uporablja za pridelovanje moke. Ta pa včasih moti goste, med katerimi je bila tudi slovenska smučarska zveza, ki prenočijo v apartmajih.

Po ogledu posestva je nastopil čas za malico, za tem pa smo se razdelili v skupine, kjer smo dobili navodila za nadaljnje delo. Po dobri uri dela v skupinah smo od gostiteljev lahko pokusili še kruh in pa namaze. Počasi smo se poslovili in se z avtobusom odpeljali nazaj proti Velenju.

Lucija Kolar in Laura Šarner, 2. A

Izjava dijakov Andraža Stropnika in Klemena Glinška, ki sta si izbrala delavnico fizika:

Za to delavnico sva se odločila, saj iščeva nove izzive v življenju, navdihnila naju je narava. Najino pozornost pri ogledu mlina in žage so zelo pritegnile race, ki so tavale okoli in lovile polže. Zelo zanimiv pa je bil predavatelj, ki nam je razkazal žago. Celoten projekt nama je zelo všeč, želiva si le, da bi zunaj bila še kakšna stopinja več, saj smo delo v delavnici opravljali na prostem. V delavnici smo reševali delovni list o kroženju in pretoku tekočine. Lokacija je zelo lepa, še posebej primerna za delo na prostem, ki učenje in raziskovanje še posebej popestri.

Izjave je zbirala Ema Ikić, 2. C

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660