srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Dijak Gimnazije Velenje Rok Tadej Brunšek udeleženec lingvistične olimpijade 2019

Dijak Gimnazije Velenje Rok Tadej Brunšek udeleženec lingvistične olimpijade 2019

V soboto, 16. 3., je na Filozofski fakulteti v Ljubljani potekal test za izbor ekipe, ki bo Slovenijo v tem letu zastopala na 17. mednarodni lingvistični olimpijadi. Testa se je udeležilo 36 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki so najboljše poznavanje logike in lingvistike izkazali na državnem tekmovanju iz logike in bili zato vabljeni na priprave in izbirni test. Z Gimnazije Velenje sta vabilo prejela Rok Tadej Brunšek iz 1. A in Neža Vipavc iz 3. A.
Pri lingvistiki gre za naloge, ki niso tipično jezikovne, ampak gre bolj za logično-matematične izzive. Znanje tujih jezikov ne pomaga kaj dosti. Naloge so sestavljene iz jezikov, ki jih lahko govori tudi samo nekaj deset ljudi. Pomembno je, da se z opazovanjem, primerjanjem in sklepanjem ugotovi pravila, kako se tvorijo besede, denimo oblike za spol ali množino, kako so sestavljeni stavki, kakšen je številski sistem … V bistvu je potrebno dešifrirati sporočila v neznanem jeziku in potem v tem jeziku tudi zapisati nova sporočila.

Neža Vipavc je na izbirnem testu dosegla odlično 9. mesto, še bolje pa se je odrezal Rok Tadej Brunšek, ki je osvojil 1. mesto in se tako uvrstil v ekipo štirih dijakov, ki bodo Slovenijo zastopali na mednarodni lingvistični olimpijadi.
Olimpijada bo potekala od 29. julija do 2. avgusta 2019 v Južni Koreji, v kraju Yongin.
Rok Tadej je prvi dijak Gimnazije Velenje, ki se mu je uspelo uvrstiti na mednarodno lingvistično olimpijado. Uspeh je še toliko večji, ker je dijak 1. letnika, za olimpijsko ekipo pa se izbira med srednješolci vseh letnikov.

Čestitamo za izjemen uspeh!

Silvestra Jevšenak

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660