srssersssdgimvssmicdsd

Srečanje likovnih gimnazij na temo Človek in okolje Velenje 2018, 14. in 15. 6. 2018

V Velenju je potekalo tretje tradicionalno srečanje likovnih gimnazij Slovenije. Srečanje je preplet izobraževanja in ustvarjalnega druženja. Udeležili so se ga dijaki in profesorji likovnih smeri petih gimnazij; Gimnazije Koper, Gimnazije Nova Gorica, Gimnazije Celje Center, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo i Ljubljane ter Gimnazije Velenje.

Uvod v srečanje je predstavljal ogled Muzeja premogovništva, z vodnikom smo se odpravili v temo pod zemljo, kjer je začela nastajati zgodba o nastanku sodobnega mesta Velenje. Zgodbo je osvetlilo predavanje krajinske arhitektke Saše Piano v Galeriji Velenje na temo velenjskih jezer. Kot strokovnjak in osebni pričevalec se je predavateljica sprehodila skozi zgodbo jezer od časov pred izkopavanji, z dramatičnim pogrezanjem, leti onesnaženosti in očiščevanja. Odprla je vprašanje odnosa človeka do okolja z njegovim poseganjem, neposeganjem, preseganjem. Dogodek je strnila v vprašanje dijakom kako naprej: po poti intenzivnega turizma, sonaravnega bivanja ali kako drugače? Vprašanje je bilo dobra izhodiščna točka za dvodnevno ustvarjanje in pogovore  z mentorji. Dva dni so dijaki ob Velenjskem jezeru ustvarjali na temo človekovega poseganja v naravo in srečanje sklenili z razstavo na prostem.

Srečanje dijakov je vedno tudi priložnost za pogovore med mentorji o izkušnjah, svežih smernicah in spremembah na področju likovnega izobraževanja.

Na srečanju so ustvarjali in razstavljali tudi naši dijaki: Tia Marija Delopst, Žiga Gojević, Pia Kotnik, Eva Meh in Maj Primožič Horvat, vsi iz 1. U; Petra Drev, Katarina Golouh, Brina Gril in Vid Jesenko, vsi iz 2. U; Matej Cevzar,  Ema Glušič, Žiga Kelenc, Brigita Špital in Maja Tratnik, vsi iz 3. U.

V Galeriji Velenje sta izvedli nastop dijakinji umetniške gimnazije – glasbena smer: Lucija Misja (flavta) in Brina Zamrnik (harfa).

Mentorici dijakom likovnikom: mag. Nataša Tajnik Stupar, Aleksandra Dolenec Gojević.

Pripravila: Aleksandra Dolenec Gojević

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660