srssersssdgimvssmicdsd

Dve zlati na državnem tekmovanju iz znanja geografije

Tudi v letošnjem šolskem letu so velenjski gimnazijci pridobivali nova znanja na tekmovanju iz geografije. Pozimi smo izvedli šolsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo enainpetdeset dijakov iz vseh letnikov. Najboljših šest je nadaljevalo tekmovanje v Črnomlju, kjer je potekalo območno tekmovanje. V kategoriji Srednja šola A, v kateri tekmujejo dijaki, ki imajo v času srednješolskega izobraževanja vsaj 140 ur geografije, se je pomerilo 32 dijakov. Po Sloveniji so bila štiri območna prizorišča. Od naših dijakov se je najbolje odrezal MIHA ROŽIČ, k si je delil tretje mesto in je zaostal samo za domačima dijakoma. Zelo dobro se je z nalogami spopadel tudi PRIMOŽ PIRNAT, ki si je delil deveto mesto in se je s tem rezultatom tudi uvrstil na državno tekmovanje.

Na državno tekmovanje smo se odpravili aprila v Gornjo Radgono. Na tamkajšnji osnovni šoli so nas lepo sprejeli, gostili in pripravili pester spremljevalni program. Sodelovalo je 118 osnovnošolcev in 63 srednješolcev. Tekmovalna napetost je bila velika, saj se najboljši dijaki udeležijo svetovne olimpijade v Beogradu in olimpijade jugovzhodne Evrope, ki bo letošnje leto v Sloveniji. Oba dijaka sta se zelo dobro odrezala. MihaRožič je minimalno zaostal za najboljšimi štirimi in se je z delitvijo petega mesta uvrstil na olimpijado JV Evrope. S tem je prejel tudi zlato priznanje. Zlatega priznanja se je veselil tudi Primož Pirnat, ki si je delil sedemnajsto mesto ob zelo majhnih razlikah.

Letošnja – tretja olimpijada JV Evrope – bo potekala v Rušah od 25. 6. do 1. 7. 2017. Sodelovali bodo mladi in njihovi mentorji iz šestih držav. Miha bo na olimpijadi spremljala mentorica, ki je tudi vodja slovenske srednješolske ekipe, profesorica Tanja Golob.

Posebnost geografskega tekmovanja je dvodelnost. Polovico točk namreč tekmovalci dosežejo iz znanja teorije (v obliki testa), ki temelji na predpisani literaturi. Potem odidejo na teren, kjer si v skladu z navodili zapisujejo, opazujejo, merijo in ugotavljajo. Po terenskem delu jih čaka drugi del, v katerem se vprašanja sklicujejo na opravljeno raziskovanje v pokrajini. Terenske naloge zajemajo vprašanja petih tematskih sklopov: orientiranje, terensko merjenje in ugotavljanje, naravnogeografsko sklepanje in pojasnjevanje, družbenogeografsko sklepanje in pojasnjevanje, preračunavanje in statistično utemeljevanje.

Tako so dosežki tekmovalcev resnično odraz vsestranskega znanja.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660