srssersssdgimvssmicdsd

Evropska_deklika_MAT_olimpijada
Inventura2022-016
umetnikiveer2U-117
Umetnikiveer3U-063
Start_UP_na_prostem
Maturantska_ekskurzija_panija
Kiparjenje_glina
ola_v_naravi_1_
Diamantni_maturant_Rok_TB_pri_Pahorju
IMG_20220223_110448
Obinskiprvakivodbojki
OtrocispostajeZoom-001
previous arrow
next arrow

Slovenski zajtrk na Gimnaziji Velenje

Kaj mladim pomeni prehrana? Za nekatere dijake je hrana le nuja, za druge je kuharska umetnost. Med tednom jedo naši dijaki v šolski menzi, v bližnji pekarni ali pa si hrano nosijo s seboj – vsak ima drugačen odnos do hrane. S čim pa najbolj kakovostno in zdravo začeti dan? Z zajtrkom! A nanj žal vsi skupaj, tako dijaki kot odrasli, prevečkrat pozabimo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v Republiki Sloveniji že od leta 2011. Tradicionalni slovenski zajtrk je v petek, 18. 11. 2016, izvedla tudi Dijaška skupnost Gimnazije Velenje na ŠCV, in sicer zato, da bi izboljšali zavedanje o pomenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo hrane.

Tradicionalnega zajtrka so se udeležili vsi dijaki tretjih letnikov ter gostje: podžupan MO Velenje Peter Dermol, pomočnica direktorja Zdravstvenega doma Velenje Tanja Kontič in pomočnik direktorja za marketing in tržno komuniciranje Gorenje Gostinstvo gospod Vlado Verdnik.

V jedilnici Gaudeamus  je  ob 8.00 vse čakal obilen zdrav zajtrk: kruh, maslo, slovenski med, mleko in jabolko. Pri zajtrku smo uživali v dobri družbi in glasbi. Po zajtrku so se predstavniki razredov odpravili v predavalnico gimnazije, kjer je potekala okrogla miza v obliki intervjuja, ki sta ga vodila dijaka Borut Mohorko in Živa Bračič s pomočjo mag. Karmen Grabant. Gostje in dijak gimnazije Erik Glinšek so aktivno sodelovali v razpravi.

Dotaknili so se naslednjih tem: pomen zajtrka in ostalih obrokov na razvoj dijaka mladostnika, prehranske navade dijakov, kako ponudnik prehrane za dijake sestavi uravnotežen jedilnik, ali Šaleška dolina omogoča ekološko kmetovanje, imamo dovolj pitne vode …

Vsebina je bila zelo zanimiva in poučna, ozračje je bilo izjemno prijetno. Dijaki so podali mnenje o šolski prehrani in predlagali nove ideje.

Najpomembnejši pa je bil zaključek, da smo se zavedali, kako pomemben je zajtrk za zdrav začetek dneva.  Okroglo mizo smo zaključili z mislijo, da »naj postane zajtrk vsakodnevna vstopnica v uspešen dan«.

 

Ta dan so s pomočjo Gorenja Gostinstvo organizirali dijaki 2. Š oddelka.

Ema Ikić, 3. C

 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660