srssersssdgimvssmicdsd
  • Gimnazija

Pestro dogajanje v tednu OIV na naši šoli

V tretjem tednu septembra (12.–16. 9. 2022) smo na Gimnaziji Velenje organizirali že tradicionalni teden obveznih izbirnih vsebin. Dijaki 1., 2. in 3. letnika so se v tem tednu udeležili najrazličnejših delavnic, predavanj, izletov in tako širili svoje znanje.


Prvi letniki so spoznavali knjižnična informacijska znanja ter imeli zanimivo predavanje o spanju in sproščanju, ki smo ga izvedli v povezavi s Centrom za krepitev znanja.
Za druge letnike smo v okviru Vzgoje za mir, družino in nenasilje v sodelovanju z Muzejem Velenje v dveh ponovitvah organizirali zanimivo ekskurzijo, na kateri so dijaki spoznavali kulturološke in etnološke značilnosti lokalnih krajev. Vodeno so si ogledali Kavčnikovo domačijo in spoznavali način življenja v preteklosti, z ogljem so risali slovensko stanovanjsko kulturo in se seznanili s potekom restavratorskih del, ki so preprečila uničenje tega pomembnega kulturnega spomenika. Poleg predavanj so bile organizirane tudi ustvarjalne delavnice (pastirske igre, peka žulik na odprtem ognju). Nato so obiskali še Kajuhov spominski center na Žlebniku in se z deklamiranjem njegovih pesmi spomnili na njegovo 100. obletnico rojstva. Dijaki drugih letnikov so imeli poleg tega še dan, namenjen spoznavanju prometne vzgoje in etike v cestnem prometu v sodelovanju z avtošolo Antlej.
Dijaki tretjih letnikov so pozornost namenili sodobnim problemom okolja. Povezali smo se s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani – njihovi predavatelji so pripravili tri različna predavanja z aktualnimi temami (Od odpadka do vira, od onesnažene do pitne vode; Onesnaževanje voda in vplivi na okolje; Mikroplastika – velik neviden problem). Dijaki 3. A in 3. B so se udeležili tudi zanimive geografske ekskurzije s ščepcem slovenščine. Najprej so raziskovali in precej prehodili Ljubljansko barje, si ogledali razstavo Moja Ljubljanica na Vrhniki in se na koncu posvetili še Ivanu Cankarju. Dijaki 3. U pa so skupaj z 2. U sodelovali v Start up vikendu v izvedbi SAŠA inkubatorja. Podjetniška kreativnost je potekala pod okriljem javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – Spirit. Program je bil zelo pester in poučen, poslovne ideje pa izjemno kreativne, izvirne, zanimive in navdušujoče. Za dijake likovnike smo pripravili še eno zanimivo umetnostnozgodovinsko ekskurzijo po slovenski Istri. Ogledali so si znamenito cerkev v Hrastovljah, znamenitosti Kopra in Pirana, za zaključek pa še Formo vivo.

Vsi dijaki so poleg tega pridobili dragoceno izkušnjo prostovoljnega dela z mladimi, saj so en dan preživeli kot pomočniki na delavnicah 33. Pikinega festivala. Razporedili smo jih na različne lokacije, od Rdeče dvorane do otroškega igrišča in Titovega trga, kjer so delali z vrtčevskimi in osnovnošolskimi otroki. Odlično so se izkazali.

Drugič smo letos organizirali spoznavni tabor za dijake prvih letnikov splošne in umetniške gimnazije. Dijaki športne gimnazije so namreč že v začetku septembra odšli v šolo v naravi, kjer so se lahko med seboj povezali na bolj oseben način in to izkušnjo smo želeli omogočiti tudi ostalim dijakom prvega letnika. Spoznavni tabor je potekal v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, na kmetiji Lešnik. Na spoznavnem taboru so dijake spremljali razredničarki in razrednik, športni pedagog in šolska svetovalna delavka. Program je bil namenjen spoznavanju, vzpostavljanju zaupanja in sodelovanja ter krepitvi medsebojnih vezi med dijaki. Dopoldanski del so zapolnile začetne spoznavne igre, delavnica na temo spoznavanja osnov preživetja v naravi, komunikacijska delavnica, socialne igre in pogovor o motivaciji za uresničevanje svojih ciljev na pomembnih življenjskih področjih, kot so šola, dom, prijatelji in zdravje. V popoldanskem času smo se z dijaki odpravili na krajši pohod skozi gozd do bližnje cerkvice, ki nam jo je gostitelj s kmetije Lešnik tudi razkazal. Ogled je bil podkrepljen z zanimivimi zgodovinskimi in umetnostnimi dejstvi. Pred večerjo smo imeli še nekaj časa za izbiro predsednika razreda, ob sončnem zahodu pa je vsak dijak našel miren kotiček zase, si vzel nekaj časa in napisal pismo sebi, ki ga bo dobil v branje šele v četrtem letniku. Po večerji je sledilo postavljanje ognja in priprava na večerni program (noč talentov). Dijaki so noč preživeli na seniku, kar so mnogi doživeli prvič. Zjutraj so dijaki po jutranji telovadbi, zajtrku in pospravljanju drug drugemu napisali pozitivne lastnosti, ki so jih v tem času spoznali pri njih. Zbrali smo nepozabne vtise o taboru. Najbolj všeč jim je bilo druženje ob tabornem ognju, vsem pa so v dobrem spominu ostale tudi delavnice na prostem. Z aktivnim sodelovanjem dijakov in razrednika v skupinskih socialnih in motivacijskih delavnicah ter s spoznavanjem naravnega okolja in krepitvijo stika z naravo so dijaki posameznega razreda vzpostavili trden odnos medsebojnega zaupanja in se povezali v resnično enotno razredno skupnost. Zadovoljni in povezani smo se vrnili domov in prepričani smo, da bomo s spoznavnimi tabori nadaljevali tudi v prihodnje. 

Posebno izbirno vsebino smo v tem tednu organizirali tudi profesorji zase. Organizirano smo se odpravili na ogled občasne razstave Pokukajmo v stare kuharske knjige, ki je nastala v sodelovanju s profesorico velenjske gimnazije Alenko Šalej in njenimi dijaki. Po razstavi sta jih popeljali avtorici Alenka Šalej in kustosinja muzeja Mateja Medved.

V okviru tedna smo načrtovali tudi planinski in atletski športni dan, a ju zaradi vremena nismo mogli izvesti. Smo pa kot zaključno dejanje pestrega tedna v šolski telovadnici pripravili fazaniranje.


Anita Petek, šolska svetovalna delavka

Urška Šramel Vučina, koordinatorka OIV

Povezava do galerije slik

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660