srssersssdgimvssmicdsd

VABILO – Abonma Mladost – gimnazija

Sreda, 20. 10. 2021, ob 17. uri  v veliki dvorani Doma kulture Velenje

Gledališko-plesna predstava PIAF, EDITH PIAF

KD Gledališče EU enigma ustvarjanja

Režiserka: Tijana Zinajić
Igra: Vesna Pernarči

Klavir: Joži Šalej

Zdi se, da je podoba Edith Piaf večna – nežno, krhko dekletce, ki jo je ulica oblikovala v presunljivo umetnico. Človek, ki poje tako odlično in samosvoje kot Edith, tega ne bi bil sposoben, če ne bi ne samo poznal, temveč tudi doživel dogodkov z druge, temne plati življenja.

Predstava je bila izbrana v tekmovalni program Borštnikovega srečanja 2004, kjer je Vesna Pernarčič, večkrat nagrajena za svoje delo, osvojila nagrado za najboljšo igro.

Predstava traja 75 minut ter nima odmora.

Predstavo si boste ogledali samo dijaki in profesorji Gimnazije Velenje in zato za ogled zadostuje samotestiranje, ki ga izvajate v okviru šolskega pouka ter spoštovanje vseh aktualnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.

Preberi več

Strokovna ekskurzija na Štajersko

V torek, 21. 9. 2021, smo se z dijaki z izbirnim predmetom umetnostna zgodovina iz 3. A, 3. B in 3. U,  z dijaki 4. U – likovna smer ter z ostalimi maturanti, ki se pripravljajo na maturo iz  UZG, odpravili na umetnostnozgodovinsko ekskurzijo na Štajersko.

Najprej smo si ogledali kartuzijanski samostan Žiče in cerkev v Špitaliču. Pot smo nadaljevali do baročnega dvorca Štatenberg. Na Ptujskem gradu smo občudovali znamenito zbirko gotske plastike in ostale umetnine, vezane na vsebino mature iz UZG. Na Ptuju smo imeli tudi čas za počitek in uživanje v utripu mesta z neizmerno bogato zgodovino in sodobnimi mestnimi posegi. Naša zadnja postaja je bila Marijina cerkev na Ptujski Gori.

Dijaki so se naužili prijaznega vremena ter zakladov kulturne dediščine, nekateri pa so mimogrede obogatili še svojo zbirko knjig.

Dijake sta spremljali Janja Hren in Aleksandra Dolenec Gojević.

Preberi več

ŠPORTNO DOPOLDNE ZA GIMNAZIJCE PRVIH LETNIKOV – ATLETSKI ŠPORTNI DAN

V Evropski teden športa smo vstopili aktivno: v četrtek, 23. 9. 2021, z državnim praznikom športa, v petek pa z atletskim športnim dnevom, na katerem so se dijaki 1. letnikov na atletskem stadionu pomerili v skoku v daljino, teku na 60 m in 600 m ter v metu vorteksa. Pri organizaciji in izvedbi dejavnosti so pomagali dijaki 3. Š.

Aktiv športne vzgoje

Preberi več

VABILO K PISANJU HAIKUJEV OB MEDNARODNEM DNEVU JEZIKOV

Ob mednarodnem dnevu jezikov vabimo dijake h kreativnemu pisanju haikujev. Za to ne potrebujete pesniških sposobnosti, le malo se ozrite naokoli in zagotovo boste znali z nekaj besedami vzbuditi vzdušje, misel, asociacije na okolje, letni čas, čustvo, impresijo in presenečeni boste, kaj vse lahko izrazite zgolj z nekaj besedami. Pišete lahko v kateremkoli jeziku, ki vam ustreza (v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, španščini). Najboljše haikuje bomo poslali na tekmovanje, ki ga organizira Gimnazija Vič, nekaj jih bomo objavili tudi v šolskih glasilih. Seveda pa bomo razglasili zmagovalca, ki bo nagrajen.

Haikuje pošljite na mail: darja.jogeravbersek@scv.si do petka, 1. 10. 2021.

Pa veselo na delo! Se že veselimo vaših zanimivih prispevkov!

Preberi več

Kulturni dan v Ljubljani

V torek, 12. 10. 2021,  smo se dijaki 1. A, 1. B, 2.U in 2. Š ter likovniki iz 3. U odpravili na kulturni dan v Ljubljano. Najprej smo obiskali Narodno galerijo, kjer smo si podrobno ogledali stalno zbirko umetnosti na Slovenskem. Najbolj nas je navdušila slikarka Ivana Kobilca. Nato  smo se odpravili v Cankarjev dom, kjer smo prisluhnili  glasbeni matineji, in sicer Glasbi gibljivih slik.  Na odru nas je pričakal orkester Slovenske filharmonije z odlično sopranistko Polono Plaznik. Najbolj sta nas navdušili Beethovnova Sedma simfonija in glasba iz filma Osamljeni jezdec.  Dirigent Simon Dvoršak in Orkester Slovenske filharmonije sta svoje delo opravila odlično. Kulturni dan je v celoti uspel in zlepa ga ne bomo pozabili.

Ali Buljubašić, 2. U

          

Preberi več

Pouk španščine malo drugače

V petek, 1. 10., je pouk španščine za dijake izbirnih predmetov predmeta španščina in civilizacija ter La vida es bella (ITS) potekal malo drugače kot običajno. Medse smo povabili vaditeljico plesa gospo Mojco in spoznali zelo popularen latinsko-ameriški ples bachata. Ples izvira izvira iz Dominikanske republike, od tam pa se je razširil v druge dele Latinske Amerike. konec prejšnjega stoletja se je razširil tudi v Evropo in se razvijal in spreminjal skupaj z glasbo. Danes v Latinski Ameriki sodi med ljudske plese. Ples se izvaja v štirih korakih, ki so lahko bolj ali manj zapleteni in se pleše v dolgih vrstah na plaži ob morju ali pa v krogih. Veseli smo bili učenja proč od učbenika ob glasbi in v gibanju.

mag. Alenka Gortan, prof. španščine

Preberi več

Skok v preteklost kuhanja in jezika

Z dijaki (ki si nam lahko še pridružijo, saj projekt ni končan) smo pripravili 1. predstavitev dogodka v sklopu sodelovanja z Muzejem Velenje Dnevi evropske kulturne dediščine – Pokukajmo v kuhinjo škalske gospodinje z začetka 20. stoletja. Prepisovali in »prevajali« smo starejšo in lokalno (narečno) slovenščino v kuharskih receptih in se preizkušali v peki in kuhi tudi sami. Bilo je okusno in navdihujoče za obiskovalce. Tudi kulinarično.

Alenka Šalej

Preberi več

Kulturne rastline malo drugače

Bi živeli v jurti? Kaj pa je sploh to? Jurta ali ger, kot ga imenujejo v Mongoliji, je okrogel šotor, prestavljivo bivališče nekaterih azijskih nomadskih plemen. In če je jurta narejena iz konoplje, postane še bolj zanimiva.  

No, mimo so časi, ko so iz konopljinih vlaken naredili prve kavbojke ali pa karoserijo za avtomobile. Je pa konoplja super živilo in ima ogromen potencial kot nadomestna surovina za papir, tekstil in kot izolacija v gradbeništvu. Seveda ne smemo pozabiti na kozmetično in farmacevtsko industrijo.  

Vse to in še mnogo več so spoznali dijaki, ki imajo za izbirna predmeta biologijo in sociologijo, ko so obiskali kmetijo Vrhivšek. Ogled kmetije z nasadom industrijske konoplje in zeliščnim vrtom sta popestrili še delavnici, na katerih  so si dijaki naredili masažno olje in energijski napitek. 

In kakšna je dodana vrednost? Kot je povedala gospodarica in izvajalka delavnic, da obudimo znanje naših babic, ki ga je vredno ohraniti, da ponudimo vsaj malo ZKP (zdrave kmečke pameti) in da se ob vsem tem še dobro počutimo. 
   

Klavdija Jug, univ. dipl. biol. 

Preberi več

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660