srssersssdgimvssmicdsd

Vabilo – učenje tehnik sproščanja za mladostnike

Pozdravljeni.

V nadaljevanju z vami delimo vabilo Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ZD Velenje na delavnico »Učenje tehnik sproščanja za mladostnike«:

Trenutne razmere in situacija, vezane na epidemijo Covid-19, kažejo svoje posledice tudi na duševnem zdravju ranljive starostne skupine – naših mladostnikov. Negotovost glede šolanja in prihodnosti, omejitve socialnih stikov ter spremenjene dnevne rutine se med drugim vse pogosteje odražajo v njihovem tesnobnem in depresivnem razpoloženju. Z namenom preprečitve stopnjevanja težav ob vračanju v običajen šolski ritem, smo psihologinje na Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov pripravile delavnico »Učenje tehnik sproščanja za mladostnike«. Delavnica se bo v skladu s priporočili NIJZ sprva izvajala individualno, kasneje, ob izboljšanju epidemiološke situacije in sproščanju ukrepov, pa v manjših skupinah (6-8 mladostnikov) oziroma po dogovoru.

Preberi več

Predinformativni dan

V sredo, 20. 1. 2021, bo za dijake zaključnih letnikov na ŠC Velenje organiziran Predinformativni dan, kjer bomo gostili predstavnike različnih strokovnih šol, fakultet in organizacij (policija, vojska, študentski domovi, študij v tujini), ki se vam bodo predstavile, da bo odločitev za nadaljnjo karierno pot lažja. Predinformativni dan bo letos potekal v virtualni obliki. Nekatere fakultete se nam bodo na dan dogodka po objavljenem razporedu predstavile v živo preko videokonference, kjer boste imeli možnost zastaviti tudi kakšno vprašanje, na katerega vam bodo z veseljem odgovorili. Ker ta dan nimate pouka, je vaša obveznost ta, da se udeležite vsaj petih predstavitev. Prav za vse dijake pa je obvezna udeležba na prvi predstavitvi (ob 8.00), ko vam bo vpisna služba predstavila postopek vpisa na univerzo. Ostale štiri predstavitve izberete sami glede na vaše želje in zanimanja.Z namenom, da vam omogočimo vpogled v predstavitve vseh fakultet, smo oblikovali spletno stran s povezavami in predstavitvenimi videoposnetki, kjer si lahko tudi kdaj kasneje ogledate predstavitve gostujočih in ostalih fakultet, ki se nam v sredo ne bodo pridružile v živo.
Dobro izkoristite ta dan in raziščite možnosti, ki jih imate.

Preberi več

Koristne in zanimive vsebine za dijake, starše in učitelje

Pozdravljeni!

Za vas smo izbrskali nekaj zanimivih in koristnih vsebin, za katere smo prepričani, da vam bodo v tem obdobju prišle prav. Razdeljene so na vsebine za dijake in starše ter vsebine za učitelje, a bo v vsaki od njih vsakdo od vas našel kaj zase.

ZA DIJAKE IN STARŠE

Naš svet se v teh časih hitro spreminja. Glede na novice na naslovnicah medijev bi težko ne skrbeli glede tega, kaj vse to pomeni za nas in za naše drage. Zato smo za vas izbrskali vodnik, ki naj vam bo v teh negotovih časih v pomoč pri upravljanju s  skrbmi in anksioznostjo. Vsekakor pa po branju poskusite tudi s priloženimi vajami.

Tudi jeza je v obdobju, ki ga preživljamo, pogosto čustvo. Našim prednikom je omogočila preživetje, nam pa pomaga, da se lažje spopadamo z vsakodnevnimi izzivi in težavami. V težave pa lahko zaidemo, ko je le ta prepogosta, preveč intenzivna in neprimerno izražena. Da bi lažje razumeli to čustvo in se znali z njim ustrezno spoprijeti, predlagamo, da preberete priročnik Kako obvladam jezo in ostanem kul. Vsebina je prilagojena dijakom, vendar je uporabna za vsakogar.

Številni dijaki, tudi tisti, ki sicer niso imeli učnih težav pri določenih predmetih, se sedaj, ko učenje poteka precej drugače, soočajo z njimi. Opažamo, da so posebej izpostavljeni predmeti matematika, angleški jezik in slovenščina, zato vam ponujamo nekaj koristnih napotkov kako pomagati učencem pri predmetu matematika in kako se samostojno učiti angleščino (vključuje tudi zelo koristna priporočila za učitelje).

Obdobje, ki ga preživljamo, je naporno za vse, še posebej pa za starše, zato je Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše MB za vas pripravil navodila za starše v času socialne izolacije, ki vam bodo v pomoč pri organizaciji in preživljanju boljšega vsakdana v socialni izolaciji.

ZA UČITELJE

Preberi več

Telefon za psihološko pomoč

NIJZ je vzpostavil novo telefonsko novo telefonsko številko za psihološko pomoč prebivalcem in sicer 080 51 00. 

Številka je namenjena vsem osebam, ki zaradi danih razmer občutijo psihično stisko.

Med slednjimi se lahko znajde kdorkoli med nami; dijaki, njihovi starši, stari starši ipd.

Številka lahko koristi vsem, ki so v potencialni ali dejanski stiski zaradi negativnih vplivov pandemije in zaščitnih ukrepov.

Sara Brezovnik, mag. psih.
Šolska svetovalna služba

Preberi več

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Gimnazija
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660